Menuside
Tychos Supernova
 
Erling Poulsen
 

Den nye stjerne, Tycho Brahe så på himlen i 1572, skrev han en bog om. I bogen er stjernens placering i stjernebilledet Cassiopeia vist på billedet ovenfor (ved I).
I dag kan intet ses på stedet i almindelige kikkerter, men med radioteleskoper kan "ekkoet" fra eksplosionen ses. Det fremkommer når den udslyngede gas fra supernovaen støder ind i den interstellare gas, derved udsendes radiobølger.
Billedet nedenfor viser fordelingen i radiointensitet fra området. Selve ringen er kun o,o6° i diameter, det er 28 gange mindre end afstanden mellem stjernerne C og B på det øverste billede. Den virkelige diameter er i dag ca. 20 lysår, og ringens gas udvider sig med en fart af 9000 km/sek.

Tycho Brahes store berømmelse i samtiden skyldtes, at han i bogen, på grundlag af at novaen ikke flyttede sig i forhold til de andre stjerner, bevidste at den nye stjerne var lige så langt væk som de andre stjerner. Dermed kunne det klassiske verdensbillede, hvor alt udenfor Månen var uforanderligt, ikke være sandt.